Napjainkban a legnagyobb nem tárgyi érték a figyelem. Mindnyájan figyelmet szeretnénk kapni. Én is ezt kérem tőled, de ígérem, értékes gondolatokat kapsz tőlem. Alább olvashatod 20 részből álló cikksorozatomat, ahol az öltözködés mellett a fő hangsúly az emberi kapcsolatokon van. Remélem, a cikkek végigolvasása után Te is úgy érzed majd, több lettél és jobban eligazodsz a divat, az öltözködés és az emberi kapcsolatok területén.

Szeretném, ha ez egy párbeszéddél, fórummá alakulna, ahol mi nők gondolatokat cserélhetnénk, és reményeim szerint kialakulna egy Elizabeth Nardo Club, ahol rendszeresen találkozhatnánk személyesen is, és beszélhetnénk mindarról, ami minket, nőket foglalkoztat.

Szólj hozzá, várom gondolataidat!

Üdvözöllek kedves Olvasóm!

Remélem, szép napra ébredtél. Különleges ajándékkal készültem a számodra, mely kifejezetten Neked, Rólad és Érted szól.
Miről is van szó?
Nők vagyunk, s így egymás között nyugodtan megállapíthatjuk, hogy valami nincs rendben a házunk táján. Érezzük ezt már egy ideje, csak talán még nem mertük kimondani. Elfojtjuk a problémát egy kis házimunkával, vásárlással, nassolással, netán egy kiadós testmozgással. Rendjén is van ez, csak épp a probléma gyökerét nem leljük!
Mai világunk nem a legalkalmasabb a nőiség totális megélésére, az érzelmek kinyilvánítására. A munkahelyen erősnek és keménynek, a párkapcsolatban vagy házasságban kitartónak, a családi életben pedig biztos pontnak kell lennünk, akire mindenki mindenkor számíthat.
Hivatásomból adódóan rengeteg időt töltök hölgyek körében, s így még élesebben tapasztalom nehézségeiket, ismerem gondolataikat. A sok-sok beszélgetés cselekvésre sarkallt. Így született az az elképzelés, hogy a mai alkalomtól kezdve több héten keresztül egy nőknek szóló, lélekerősítő és harmonizáló, stílus tanácsadó kurzust indítok. Minden héten levélben keresem meg olvasóimat, és együtt járunk körbe néhány – a női lét boldogságához elengedhetetlen- témakört. Az első öt levél a divat általánosabb témaköreit öleli fel, amit néhány részletesebben kifejtett írás követ. Ezekben átfogó képet adunk az ízléses, nőies megjelenés fortélyairól. A kurzus utolsó nagy egységében mélyebb tartalmakat érintve, a férfi-női kapcsolat rejtelmeivel foglalkozunk.
Arra kérek mindenkit, hogy szánjon időt és figyelmet a levelek elolvasására!
Hosszú évek óta foglalkozom menyasszonyokkal, koszorúslányokkal, örömanyákkal, bálozó hölgyekkel. Egyre gyakrabban szembesülök azzal, hogy a hölgyek nálam, egy ruhapróba alkalmával viselnek először magas sarkú cipőt, szoknyát. De tanúságos az az eset is, amikor a leendő menyasszonynak tíz perce van a ruhapróbára, mert nagyon siet, vagy a fiatal lány, akinek remekül kiemeli egy ruha a bőre színét, üde báját, mégsem visel szívesen számára előnyös öltözetet. Mintha zavarná saját nőiessége.
Nézzünk most őszintén magunkba! Nők vagyunk, ki ne szeretné királynőnek érezni magát, akit a férfi magasztal, csodál és tisztel? Alapvető erényünk az érzékenység, az empátia és a finomság. Szeretünk szépek lenni, akire büszke a férfi. Legyünk hát újra Nők, hiszen csak így találhatjuk meg újra régen elveszettnek hitt boldogságunkat, kiteljesedésünket!
Fedezzük fel magunkban a szépséget, mert egyszeri és megismételhetetlen csodái vagyunk e Világnak, s Nekünk itt és most Nőként van küldetésünk!
A 20. századra kiharcoltuk hőn áhított egyenjogúságunkat, most azonban a mi feladatunk, hogy élni tudjunk vele. Mindenkit arra biztatok, hogy ne fogadja el a tömegárut, a tömegméretet és nyugatról, vagy keletről ráerőltetett globalizált uniformist! Nézzük meg nyugodtan nagy világmárkák modelljeit! Fiús lányok és lányos fiúk köszönnek vissza lapjaikról, s csak rajtunk múlik, hogy beállunk-e a sorba! A mai divat nem feltétlenül a nőiesség mellé teszi le voksát, mivel a világhírű tervezők jelentős része másképp éli meg nemi identitását, mint azt a természet elrendelte. Míg korábban – nőket istenítő és imádó - valódi férfiak álmodtak meg egy-egy ruhadarabot, mára ez már csak csírájában van így.
Mi valódi nők, valódi nőknek tervezünk ruhákat, akiket nem számok szerint osztályozunk.
Higgyük el, nem kell hozzá sok, hogy boldog, kiegyensúlyozott nőként megleljük nőiségünket. Egy boldog nő mellett pedig boldog a férfi is. Amint a nő nőként, a férfi férfiként viselkedik.
Kezdetnek egy színes ékszer, egy stílusos bross, egy új frizura, egy magasabb sarkú szandál vagy egy kis smink is elég! Érdemes kipróbálni és várni a külvilág visszajelzéseit!
Minden kedves olvasómnak azt tanácsolom, hogy ragyogjon bátran, s meglátják, hogy fényük a külvilágot is ragyogóbbá teszi!
S, hogy ehhez kézzel fogható segítséget nyújtsak, a következő héten a különböző testalkatokkal foglalkozunk részletesen.
 

Mindig érdeklődéssel figyeltem a nemzetközi divatlapokat. Míg korábban csodálattal és izgalommal lapozgattam az impozáns kiadványokat, mostanában arra kellett rájönnöm, hogy nem egy utat járok külföldi kollegáimmal. Legutóbb egy jól ismert világmárka 2010-es katalógusa döbbentett rá, hogy itt valami nagyon nincs rendben.
A korábbi világszép szupermodelleket végtelenül nőietlen, időnként kifejezetten ijesztő modellek váltották fel. Mintha bizonyos embereknek az volna a célja, hogy az – önmagában talán mutatós – fiatal nőket és férfiakat valami űrbéli, nemi jellegüket teljesen mellőző lényekké maszkírozza.
Egy kedves modellügynökséget irányító barátommal beszélgettem a minap. Elmesélte, hogy a valaha bájos fiatal modelljeiből, nagynevű világmárkák felismerhetetlen csúfságokat kreáltak, ami maguknak a szóban forgó hölgyeknek sem tetszik. Érdemes megnézni a divatlapok férfi modelljeit is. Szomorúan konstatáltam, hogy keresve se találni bennük férfias nőideálokat, Adonisz félisteneket. Hova jutunk? Mi lesz ebből?
Belegondolni is szörnyű, hogy a fiatal lányok és fiúk ezekhez a példaképekhez próbálnak hasonlítani.
Meggyőződésem, hogy nem kell és nem is szabad ezt az utat járnunk.
Egészséges lelkületű, szellemű és testű nők vagyunk, és igen, vannak bizonyos nemi jellegeink. Az emberi test alkatát a divat három nagy csoportba sorolja. Itt jegyzem meg, hogy nem létezik szimplán A vagy B. Rövid ismertetőt nyújtok most, melyről mindenki egyes elemekben magára fog ismerni. Ez a későbbi stílus és fazonválasztásnál válik majd fontossá.
1. Körte alkat:
• Hosszú vagy karcsú nyak
• Lejtős vagy keskeny vállak
• Keskeny hát
• Kicsi vagy nem túl nagy mellek
• Rövid, határozott derék
• Erősebb vádli
• Jellegzetes a nőies, szélesebb csípő, a vastagabb comb és a gömbölyűbb popsi


2. Alma alkat:
• Teltebb arc és nyak
• Szélesebb váll
• Teltebb, nem határozott derék
• Keskeny csípő
• Laposabb fenék
• Jellemző a formás láb és a teltebb keblek

3. Homokóra alkat:
• A vállak és csípők arányosak
• Telt, formás mellek
• Határozott karcsú derék
• Közepes szélesedő csípő arányban a vállakkal
• Formás lábak

A testalkatok áttekintése után már csak annyi a dolgunk, hogy megismerjük a számunkra legideálisabb ruhadarabokat, fazonokat, színeket és kiegészítőket.
Hogy ennek tudatában magabiztos, sugárzóan derűs, nőies hölgyek lepjék el az utcákat.
Olyanok, akik mellett érdemes férfinak lenni.
 

3. RÉSZ: Stílusvarázs

2010.03.01. 18:20

Sokat beszéltünk már az új „divatról”. Hosszú évek óta a divatszakmában gondolkodó-dolgozó és alkotó szakemberként, köteles vagyok megosztani néhány időtlen alaptételt az érdeklődő hölgyekkel.
Hiszem, hogy a divat értünk van és nem fordítva. Hogy alapvető célja a szépség hangsúlyozása, a magabiztosság elérése, valamint a testet és lelket körülölelő harmónia elérésének segítése. Mert mindenkin van olyan testrész, amit érdemes hangsúlyozni, ami előnyös a számára.
Minap egy pécsi ruha üzletben jártam. Érdeklődéssel figyeltem a következő jelenetet. Egy középkorú, alacsony, kissé molett hölgy próbált egy gyűrt anyagú, szűk, bokánál összefogott, csípőnadrágot. Az eladóhoz fordul segítségért: „Felvehetem én ezt a fiam ballagására?”- kérdezte a hölgy. Mire a boltos természetesen megerősítette vásárlási szándékát, holott nyilvánvaló volt, hogy ez a fazon előnytelen a számára. Egy mozdulatba került volna a megfelelő fazonú nadrágot leakasztani a polcról. Szomorúan távoztam az üzletből és sajnáltam a hölgyet, aki több ezer forintot fizetett ki értelmetlenül.
Nagyon fontosnak tartom a személyes beszélgetéseket, hiszen a személyiség alapos feltérképezése nélkül nem lehet száz százalékos nyugodtsággal ruhát készíteni valakinek. Minden esetben elmondjuk a hölgyeknek, hogy számukra mi az előnyös és mi az, amit inkább kerülni kellene. Számomra ez hivatás, amit nem tudnék hit és meggyőződés nélkül művelni.
Nézzünk tehát néhány alaptételt!
A manapság oly divatos lapos talpú cipők optikailag rövidítik a combokat. Egy magasabb sarok nyújtja a lábakat, tartást ad a vádlinak és a csípőnek.
A múltkor a testalkatokról beszéltünk. Vegyük most sorra, kinek mi válik előnyére.
A körtéhez hasonló alakú nőknek érdemes kiemelniük a szem környékét egy erőteljesebb sminkkel, de nagyon jól mutat egy széles nyakkivágás, mely akár mélyebb dekoltázst, vagy vállra ejtett felsőrészt is jelenthet. A lényeg, hogy a csípő tájékáról feljebb irányítsuk a figyelmet. Javaslom a sötétebb, vagy egyszínű alsórészt, a párhuzamos szárú vagy trapézos-, derékra feltett nadrágot. A csípőnadrág-, és szoknya optikailag tömörít. Remekül áll az A-vonalú szoknya, és a pusch-up melltartó a dekoltázs kiemelésére. Előnyös V-kivágású, vagy magas nyakú felsőrészeket viselni, melyek hosszban nyújtanak. Javaslom a színes fülbevalókat és nyakláncokat.
Az alma alkatú hölgyek részére jó szívvel ajánlom a bővülő szoknyákat és az átkötős, testhezálló blúzokat, melyek ellensúlyozzák a felsőtestet. Ebben az esetben a sötétebb felsőrész-világosabb, fényesebb alsórész remek párosítás lehet, hiszen a formás lábak és a csípő hangsúlyozása a cél. Szerencsés lehet a nagy zsebekkel, mintákkal díszített alsórész viselése, a rövidebb szoknya, a térdnadrág. Mellőzzük a válltömést, a tekinteteket próbáljuk a csípő alatti szakaszra irányítani.
A homokóra alkatú hölgyek számára bő ruhákon és az egymást ellensúlyozó színeken és mintákon kívül gyakorlatilag minden megengedett. Az örökérvényű szabály azonban rájuk is vonatkozik, miszerint mindig csak egy testrészt tegyünk hangsúlyossá. Egyszerre csak egy mintás ruhadarabot viseljük és ügyeljünk a színes harmóniájára is!
A legfontosabb azonban, hogy merjünk hinni önmagunkban!
 

4. RÉSZ. Mindennapi elegancia

2010.03.01. 18:19

Miután már mindenki tudja, hogy ruha tekintetében mi előnyös a számára, térjünk át a rohanó hétköznapokra. Azokra a napokra, amikor a családot útra kell indítani, uzsonnát, ebédet csomagolni, tiszta ruhát előkészíteni és mellesleg időre odaérni, ahova kell.
Mégis próbáljuk azonban időt szánni magunkra, hiszen nagyon fontos, hogy a napunk jól induljon.
Természetesen hangulatfüggő, hogy az adott napon, milyen ruhát veszünk magunkra, s ezt csak mi dönthetjük el.
Arra biztatok mindenkit, hogy bármilyen munkakörben is dolgozik, törekedjen az elegáns, nőies megjelenésre. Egészen más hangulatban telnek a dolgos hétköznapok, ha egy kicsit odafigyelünk magunkra e tekintetben is. Nagyon fontos tudni, hogy a színek hangulatokat, érzéseket árasztanak és váltanak ki környezetükből. A most oly divatos és kellemes pasztell színek mellett, csodaszép árnyakatokat ölthetünk magunkra ízlésvilágunknak és stílusunknak megfelelően. Reneszánszukat élik az élénk nyári színek, melyek megfelelően megválasztott - színben és stílusban - illő kiegészítőkkel remek kompozíciót adnak.
Igyekezzünk úgy összeállítani öltözetünket, hogy egy-, legfeljebb két mintánál több ne legyen rajtunk egyszerre. Egy mintás szoknyához például remek párosítás lehet egy-, a minta színének megfelelő egyszínű felsőrész. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kiegészítők is harmonizáljanak egymással. A táska, a cipő és az öv színe például jó, ha összhangban van, csakúgy mint télen a sapka és a sál. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy azonos színűnek kell lenniük, de stílusában és színében mindenképpen egymáshoz illőt válasszunk! Ügyeljünk arra is, hogy a felsőrész nyakkivágása és a feltett nyaklánc íve azonos legyen. Így érvényesül igazán a dekoltázs.
Bár hölgyek révén igen kritikusak vagyunk önmagunkkal szemben, azt is pontosan tudjuk, hogy mely testrészünk az, amelyre büszkék lehetünk. Hangsúlyozzuk ezt bátran, legyen szó egy kecsek nyakról, teltebb dekoltázsról, formás csípőről vagy lábakról. Egy mutatós nyaklánccal, vagy brossal például minden tekintetet irányíthatunk. Ugyanez érvényes az övekre, és a lábbelikre is. Igenis legyünk büszkék arra, amink van! Próbáljunk ki minél több színt és fazont! Hihetetlen változásokat idézhet elő egy új szín, melyben arcunk és bőrünk eddig nem látott árnyalatában ragyog.
Érdemes tenni egy próbát. Válasszunk a korábbiaktól eltérő fazonú ruhát, egy magasabb sarkú cipőt, egy új árnyalatú rúzst. Legyünk büszkék arra, hogy nők vagyunk és adjunk lehetőséget a mellettünk élők számára is, hogy nőként tekinthessenek ránk!
Várjunk türelemmel, amely előbb vagy utóbb, de biztosan rózsát terem.
Következő heti összeállításunkban az alkalmi öltözetekkel foglalkozunk.
 

5. RÉSZ: Ünnepi fények

2010.03.01. 18:18

Emlékszem, gyerekkoromban a család nőtagjainak bár nem volt túl sok ruhája, a meglévőket mégis nagy becsben tartották. Voltak ünnepi, hétköznapi és munkára szánt ruhák. Nagyanyám például soha nem ment ki az utcára abban, amit házimunkánál viselt, s főzéshez mindig hófehér kötényt és fejkendőt viselt. Vasárnap az egész család szépen öltözött fel, s így ült az ünnepi asztalhoz. Nem volt ez másként húsvétkor, karácsonykor, esküvők, keresztelők vagy temetések alkalmával sem.
A régiek tudták, hogy mindennek meg kell adni a módját és az idejét. Így válik egy esemény emelkedetté, mássá mint a többi nap. Készültek ezekre az alkalmakra. Lelkileg felülemelkedtek a hétköznapokon, s jó szívvel emlékeztek rá később is. Ünnep volt, hogy együtt van a család és ebből merítettek erőt a további megpróbáltatásokhoz.
Az ember természeténél fogva kíváncsi, mindig újra vágyik. Így történhetett meg, hogy mára sokan elfelejtették a szép régi hagyományokat, a rítusokat, az ünnepeket. Nem ápoljuk már kellően őseink hagyatékát, s ezért bizony nagy árat fizettünk, s fizetünk .
A 2. világháború után a nők újra boldogan öltöttek szoknyát, s a születendő gyerekek száma az egekbe szökött. Az átélt borzalmak után az emberek újra biztonságra vágytak, melyet családjuk, szeretteik, gyermekeik biztosítottak számukra. S bár nagy szegénység volt, mégis nőtt a lélekszám. A nők újra kiteljesedhettek, nők és családanyák lehettek. A 70-es években nyugatról új divat kezdett beáramlani hazánkba. A technika fejlődésével, az igények növekedésével, a családok szétdarabolásával egy félelmetes ipari és társadalmi folyamat vette kezdetét. Az emberek elveszítették a nagycsalád biztonságot nyújtó melegét, az összetartás érzését. Elhagyták szülőföldjüket, és a magányos emberek – bankoknak és egyéb érdekeknek - teljesen kiszolgáltatva maradtak magukra. Ez a folyamat napjainkban érte el tetőpontját, amikor egyes eszmék a családi értékek elé helyeznek önmegvalósítást, szingliséget és egyéb hangzatos szlogeneket. Abba az illúzióba ringatják a nőket, hogy családanyaként nem valósíthatják meg önmagukat. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi válságos állapot is értékeink szem elől tévesztésének következménye. Ebben a helyzetben újra össze kell fogniuk a családoknak, mert mindenki biztonságra áhítozik. S felfedezzük ismét, hogy csakis ez az a közeg, ahol melegséget, feltétel nélküli szeretetet és megértést kapunk.
A társadalom legkisebb magja a család, s a mi feladatunk, hogy összetartsuk ezt a közösséget. Elevenítsük fel a régi szokást, rendezzünk családi ünnepeket! Rohanó világunkban van csak igazán szükségünk a megpihenésre, a felülemelkedésre. A készülődés egy-egy jeles alkalomra testileg és lelkileg is segít áthangolódnunk, kilépnünk a mókuskerékből, s érzelmileg mérhetetlenül gazdaggá tesz.
Az ünnep természetesen akkor válik teljessé, ha a lelki felkészülés után testünket is ünneplőbe öltöztetjük. Legyen olyan ruhadarabunk, melyet jeles alkalmakra tartogatunk, és nem viselünk hétköznap. Ez is hozzájárul az esemény különlegessé, mássá tételéhez.
Koronázzuk meg az ünnepet elegáns, nőies megjelenésünkkel. Legyenek ezek az alkalmak valamivel többek a megszokottnál. Válasszunk más színű blúzt, új frizurát, sminket, ékszereket. Viseljünk szoknyát, hiszen mindenki számára létezik előnyös fazon. Húzzunk magasabb sarkú cipőt hozzá illő táskával.
Néhány jól variálható ruhadarabbal és kiegészítővel teljes ruhatárunkat felújíthatjuk, színesebbé tehetjük megjelenésünket.
Szakembereink praktikus tanácsokkal látják el vásárlóinkat, meglévő ruhatáruk bővítéséhez pedig hasznos ötletekkel szolgálhatnak.
Adjunk lehetőséget magunknak az eleganciára, a ragyogásra. Éljük meg a pillanatok szépségét és varázsát, tegyük őket emlékezetessé.
Jutalmazzuk meg magunkat némi fénnyel, mert csak így lehetünk boldogok.
 

6. RÉSZ: Áthangoló

2010.03.01. 18:17

Az első öt rész átolvasása után némi különlegességgel kedveskedünk olvasóinknak. Divatház lévén eddig divatot érintő kérdésekkel foglalkoztunk. A figyelmes olvasónak azonban feltűnhetett, hogy már az első írások is valamivel többet tartalmaztak puszta divattanácsadásnál. És ez a cél. Hogy többek és többek legyünk egy divatháznál, többet adjunk egy szép ruhánál. Mert valóban nem mindegy, mit öltünk magunkra, de a jól megválasztott ruha mellé belső harmóniának, lelki békének is társulnia kell.
Hiszünk benne, hogy a külső díszítés mellett a belső ápolás ugyanolyan fontos.
Az első öt részben a divat alapelemeivel foglalkoztunk. A következő részekben ezt elmélyítve, a divat egyes ágaival ismertetjük meg olvasóinkat. Ezekben részletesen foglalkozunk a menyasszonyi-, a koszorúslány-, a báli-, és az örömszülő ruhákkal, de szó lesz a kiegészítők fontosságáról, és az alkalmi férfi öltözetekről is.
A divatról szóló második nagy egység után az utolsó szakasz következik. A hetedik fejezettől a tizenkettedikig a tökéletes megjelenéshez elengedhetetlen lelki tartalmakról, a belső harmóniáról gyűjtünk össze néhány alapvető fontosságú gondolatot. Ebben a részben tartalmas írásokat olvashatnak a férfi-nő kapcsolatról, a felek egymással szemben támasztott elvárásairól, a hatékony kommunikációról. Célunk nem az, hogy jó tanácsokkal lássuk el Önöket, hanem hogy gondolatokat ébresszünk.
S ha kissé nehezen érthető, miért ez a sokoldalú megközelítés, gondoljunk csak egy jó filmre. Egy olyanra, amikor kezdetben több eseményt és személyt mutat be a rendező, de csak a tetőponton áll össze bennünk a kép. Vagy amikor az utolsó kockában derül fény a megoldásra, amikor végre választ kapunk a miértekre.
Így rendeztük meg mi is saját kis „filmünket”, mely remélhetőleg a végén választ fog adni néhány alapvető kérdésre.
Tematikánkat tudatosan úgy építettük fel, hogy a kezdetben könnyebben emészthető témák után mélyebb tartalmakat is megpendítsünk. Hogy megérezze az olvasó is, hogy a boldogság nem érhető el egyoldalúan. Hogy több irányból kell és lehet megközelíteni.
Szívből kívánom Önöknek, hogy nyitott szívvel olvassák e sorokat és találjanak válaszra bennük.
 

7. RÉSZ: A menyasszonyi ruha

2010.03.01. 18:16

Divatházunk immár évtizedes tapasztalattal rendelkezik a menyasszonyi ruhák világában.
A nagynevű külföldi divatházak modelljei, mint a Miss Kelly, vagy a Miss Paris ruhák mellett igény szerint saját tervezésű-, és készítésű menyasszonyi ruhákat is készítünk. Nálunk minden mennyasszony megtalálhatja az ízlésének, egyéniségének megfelelő ruhát, hiszen az egészen nyitott, modernebb vonalvezetésű daraboktól a konzervatívabb, visszafogottabb stílusú ruhákig számos modellel várjuk a leendő arákat.
Magasan képzett szakembereink személyre szabottan segítenek a megfelelő ruha kiválasztásában, helyben található varrodánkban pedig a méretre alakításra és az egyéni elképzelések megvalósítására is lehetőség nyílik.
A Dél-Dunántúl legnagyobb menyasszonyi ruha kínálatában a hófehértől az ekrü színárnyalatokig, az egyenes testhez álló fazonoktól, az A-vonalún keresztül, a derékban húzott klasszikus nagyabroncsos ruhákig páratlanul gazdag ruhaválasztékkal várjuk leendő vásárlóinkat. Egy és kétrészes ruháink bőséges kínálatában testalkattól-, és életkortól függetlenül valamennyi hölgy különlegesen szép modellek közül válogathat.
A minket választó menyasszonyok kiemelt figyelemben részesülnek a ruha és a szükséges kiegészítők összeállításakor, hogy megjelenésük valóban királynői legyen.
A beszélgetések során a minél alaposabb megismerésre törekszünk, és javaslatainkat ennek megfelelően állítjuk össze. Célunk minden esetben az, hogy a menyasszonyok jól érezzék magukat a kiválasztott ruhában, és ők maguk is páratlanul szépnek lássák magukat.
Folyamatosan megújuló, a legmodernebb nemzetközi divatot követő páratlanul gazdag kínálatunkkal és lehetőségeinkkel továbbra is szeretettel és bizalommal várjuk a leendő menyasszonyokat!
 

Mindenki tökéletes, megismételhetetlen esküvőről álmodik. A menyegző fénypontja a menyasszony, aki megjelenésével beragyogja az estét.
A menyasszonyi ruha kiválasztását követően azonban a részletekkel is foglalkoznunk kell.
Kevés hölgy elégedett mellének mértével, esetleg formájával.
Elizabeth Nardo-nál a kiválasztott ruhához speciális, kiváló minőségű fehérnemű-együttesek kaphatók. A menyasszonyi öltözetet egy olyan melltartó teszi tökéletessé, amelynek a kosara merev, csipkézetlen és nincsen rajta varrás. Ezek a fehérneműk speciálisak, kifejezetten ilyen neves alkalmakra készültek, így máshol nem kaphatók. Divatházunk az összhangot, és a külső-belső harmóniát hirdeti minden fórumon, így a menyasszonyi fehérneműkkel kapcsolatban is azt javaslom, hogy komplett fehérnemű családot válasszunk tangával, harisnyatartóval és melltartóval. A ruhához válasszuk a fehérneműt és a cipőt is!
Az Elizabeth Nardo Fashion House-ban elegáns, a legújabb divatnak megfelelő menyasszonyi cipők teljes sorát kínáljuk vendégeknek. Fehér talpú, bőr-, vagy szatén cipőt válasszunk, melyet a menyegző előtt alaposan járassunk be! A magasabb és az alacsonyabb sarkat kedvelőkre egyaránt gondoltunk, amikor összeállítottuk kínálatunkat. Az esztétikus, jó minőségű lábbelik a tetszetős megjelenés mellett igen kényelmes viseletet biztosítanak viselőjüknek, mely igencsak fontos szempont.
A teljes összhanghoz az ékszerek is hozzátartoznak.
 

Amikor már az utolsó simítások, igazítások vannak vissza a menyasszonyi-, menyecske- vagy koszorúslány ruhán, érdemes szót ejteni néhány nagyon fontos, mégis túl keveset hangoztatott dologról. A ruhaválasztásnál minden egyes alkalommal elmondjuk a leendő menyasszonyoknak, hogy vegyék figyelembe lakodalmuk méreteit, a vacsora helyszínét, a vendégek számát. Egy több száz fős nagylakodalomhoz például nem javaslom a nagyuszályos, nagyabroncsos ruhákat, hiszen azokban egy kisebb, szűkebb helyen közlekedni sem túl egyszerű, de érdemes arra is gondolni, hogy milyen népszokások lesznek ötvözve a műsorba. Mindennél fontosabb, hogy a hölgyek jól érezzék magukat a kiválasztott ruhában, kényelmesen tudjanak mozogni, táncolni, szórakozni benne. Célszerű a fotózás helyszíneit is számításba venni akkor, amikor döntünk, hiszen egy fapadra ülve, fához dőlve, esetleg vízparton, homokban fényképezve is számtalan baleset érheti a menyasszony ruháját, melyeket kizárólag speciális, vegyi eljárással lehet orvosolni, s egy-egy ilyen sérülés elronthatja az egész esküvő hangulatát. Ha mégis sérülés keletkezett a ruhán, (viaszfolt, ételfolt, borcsepp, szakadás,) semmiképp ne álljon neki senki a tisztításnak, varrásnak vagy vasalásnak, hiszen így a keletkezett károkat könnyen még tovább növelhetjük! Elizabeth Nardo valamennyi ruháját steril, vízhatlan csomagban adja ki a vendégeknek, melyeket aztán hazaérve a nagy nap előtt csillára, vagy fogasra akasztva javaslunk tárolni, így az elszállítás közbeni esetleges gyűrődések még kilóghatják magukat. Aki vásárolt, kölcsönzött, vagy varratott már Divatházunkban ruhát, jól tudhatja, hogy a ruha elvitele előtti napon mindenesetben ragaszkodunk egy utolsó próbához, amikor kizárólag az esküvőn viselt fehérneművel és cipővel szabad a ruhákat felpróbálni, hiszen az utolsó napok izgalmában nemegyszer előfordul, hogy a hölgyek lefogynak 1-2 kilót, ami egy menyasszonyi ruhánál rengeteget számít! A cipő és a fehérnemű legalább ilyen fontos sőt, minden esetben azt javasoljuk, hogy végig egy pár kényelmes cipő legyen a hölgyeken, amíg menyasszonyi ruhában vannak, hiszen egy akárcsak fél centiméterrel alacsonyabb vagy magasabb cipősarok rengeteget módosíthat a ruha állásán.
A külsőségek ünnepélyessé tétele mellett nagyon fontos, hogy a sok szaladgálás közben lélekben is rá tudjunk hangolódni a közeledő esküvőre, jeles eseményre. Elizabeth Nardo hisz abban, hogy a külső és a belső tökéletes összhangja az, amitől igazán emlékezetessé és értékessé válik egy ünnep.
 

A legtöbb menyasszony felismeri, hogy élete nagy napján az ő fényét emeli, ha koszorúslányok gyűrűjében lép az oltár elé. Esküvői kollekciónkban azt hangsúlyozzuk, hogy a koszorúslányok és a vőfélyek öltözéke legyen összhangban egymás, és a jegyespár ünnepi ruhájával. Nagyon mutatós, ha a menyasszonyt azonos színű, netán egészen egyforma öltözetű koszorúslányok veszik körül. Az Elizabeth Nardo Divatházban egy-, illetve kétrészes koszorúslány ruhákkal várjuk a hölgyeket. Továbbra is népszerűek a testhez álló fazonok, de a nagyabroncsos ruhák is újra reneszánszukat élik. Színek tekintetében is páratlanok a lehetőségek. Az egyszínű modellek mellett a mintás, többszínű, izgalmas ruhák is kelendőek. Valamennyi testalkathoz előnyös és elegáns fazonokat terveztünk, melyekben a vékonyabb és a nőiesen telt alkatú koszorúslányok is legszebb pompájukban ragyoghatnak.
Az egészen nyitott, ujj nélküli ruháktól a zártabb típusúakig minden megtalálható kollekciónkban.
Csodaszép kiskabátok, bolerók és egyéb ruha-kiegészítők várják az érdeklődőket.
Elizabeth Nardo a koszorúslányok számára is minden kelléket biztosít az elegáns, kényelmes, szatén borítású cipőktől a megfelelő ékszerekig, hajdíszekig.
Bájos koszorúslányka ruháink is egyedi tervezésű, saját készítésű darabok, melyekben az apróságok valódi angyalkaként emelhetik az esküvő fényét.
 

Mindannyiunk életében elérkezik a pillanat, amikor elegánsan szeretnénk megjelenni. Ilyenkor mindenki egy kicsit más, egy kicsit szebb, egy kicsit különlegesebb szeretne lenne, mint a körülötte lévők. Egy bál, egy esküvő, vagy egy elegáns alkalom remek lehetőséget nyújt, hogy megmutassuk a külvilágnak ritkán látott arcunkat. Azt az arcot, melyet a hétköznapokon nincs módunk felvillantani, melyet talán mi magunk sem ismerünk igazán.
S talán éppen ezért van szükség a hétköznapokon való felülemelkedésre, amikor körülöttünk minden ünnepi fényben tündököl. Remek alkalom, hogy megláttassuk életünk párjával a bennünk lakozó nőt, azt akire titkon minden férfi vágyik.
Elizabeh Nardo kezdetektől a személyre szabott, egyéniséget tükröző divatot tartja egyik legfontosabb ismérvének. Hisszük ugyanis, hogy mindenki számára van olyan szín, fazon és stílus, ami az ő személyiségéhez a legjobban illik. Ahhoz, hogy ezt valóban meg is találjuk, nagy szakmai tapasztalat, emberismeret és empátia szükségeltetik. A „meglátni és megszeretni” érzés mindenkiben jelen van, nekünk tulajdonképpen csak az a dolgunk, hogy ha kell, finomítsunk ezen.
Napjainkban a báli ruhák világába is erőteljesen betört a nadrágkosztüm, így már a hétköznapokon inkább nadrágot viselő hölgyek is kedvükre válogathatnak a szebbnél-szebb anyagokból varrott, egyedi megoldású darabok közül. Természetesen az adott ünnepi esemény jellegétől függően a finom nadrágkosztümöktől, a klasszikus, testhezálló, szűkített fazonokon keresztül a nagyabroncsos ruhákig minden báli öltözet széles választéka megtalálható nálunk. Testalkattól és életkortól függetlenül várunk minden hölgyet, hogy az Elizabeth Nardo Divatház szakemberei segítségével mindannyian bálkirálynőnek érezhessék magukat. Higgyük el, hogy igenis mindannyian, elérhető áron lehetünk egyediek és elegánsak! A bálozó hölgyek mellé természetesen egy elegáns úr is dukál, így valamennyi női báli ruhánkhoz, anyagban, színben és stílusban illő férfi öltözékeket kínálunk az uraknak is. Térjenek be hozzánk, hogy a báli szezonban Önök is teljes fényükben ragyoghassanak!
 

Elizabeth Nardo-nál mindig valami új, valami eredeti születik Ez alkalommal a felnövekvő fiatalság ünnepi megjelenésével foglalkozunk.
Divatházunkban alkalmi-, és báli ruhák bőséges sorával várjuk vendégeinket. A báli ruha-kollekció tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottunk a fiatalabb korosztályra.
Számukra egyedi tervezésű, lendületes vonalvezetésű ruhákat készítettünk. Hosszabb és rövidebb szoknyák, testhezálló és A-vonalú fazonok, és elegáns nadrágok várják fiatal gazdáikat.
A szoknyákhoz anyagban és színben harmonizáló ujjnélküli-, teljesen nyitott, spagetti pántos, ejtett vállú, rövidebb és hosszabb ujjú felsőrészeket készítettünk. A merészebb-, és a visszafogottabb stílust kedvelő lányokra is gondoltunk, amikor kínálatunkat összeállítottuk. Színek terén az egészen világos árnyalatoktól a feketéig minden megtalálható.
Kiskosztümök széles választékával, és az elegáns megjelenéshez szükséges nélkülözhetetlen kiegészítők teljes sorával várjuk a fiatalokat. Fehérneműk, alkalmi cipők, ékszerek és hajdíszek színesítik kínálatunkat.
A fiatal fiúkat modern, elegáns alkalmi öltözetekkel várjuk Divatházunk földszintjén. Itt az öltönyök, ingek, nyakkendők teljes palettája megtalálható bőséges méret-, és színbeli választási lehetőséggel.
Elizabeth Nardo szeretné, hogy a szalagavatóra, vagy bármely jeles alkalomra készülő fiatal lányok és fiúk életre szóló élménnyel gazdagodjanak, melyhez a megfelelő ruhaválasztás is elengedhetetlenül fontos.
Érdemes weboldalunkat is figyelni, ahol ruháink egy része fotókon is megtekinthető.
A mielőbbi viszontlátásban bízva!
 

Minden szülő életében csodálatos a nap, amikor gyermeke oltár elé áll. Ekkor koronázódik meg évek hosszú munkája, aggodalma és szeretete. Ez a nap minden szülő életében piros betűvel íródik a naptárba, s mint ilyennek, illik megadni a módját.
Divatházunk legújabb kollekciójában külön figyelmet szenteltünk az örömszülők korosztályának, hogy az ünnepeltek mellett ők is méltó módon jelenhessenek meg az esküvőn.
A hölgyek számára egy-, és kétrészes alkalmi ruhákat, kosztümöket, nadrágkosztümöket és számos elegáns ünnepi öltözetet kínálunk, melyekhez természetesen a kiegészítők teljes kínálata is rendelkezésre áll. A legújabb trendnek megfelelően női- és férfi ruha együtteseinkben a házaspárok igazán impozáns, harmonikus összhatást nyújthatnak.
Az örömapákat elegáns alkalmi öltözetekkel, exkluzív ingekkel és nyakkendőkkel várjuk. Színek és méretek tekintetében páratlanul gazdag kínálatot biztosítunk vásárlóinknak. Igény szerint méretre igazítjuk a ruhákat, melyek kényelmes és a későbbiekben is hasznos, jól variálható elemei maradnak ruhatárunknak.
Az Elizabeth Nardo Divatházban minden kedves vásárló, kortól, nemtől és testalkattól függetlenül megtalálhatja alkalmi ruháját. Szakembereink mindenkit értékes stílustanácsokkal látnak el, igény szerint akár teljes imidzset is terveznek. Segítségünkkel a teljes násznép egységesen elegáns ünnepi öltözetben jelenhet meg az esküvőn, vagy bármilyen elegáns alkalmon. Keressenek fel minket bizalommal!
 

Míg pár évvel ezelőtt a divatmagazinokból görög félistenek mosolyogtak ránk elegáns zakóikból, addig mára egy teljesen új irányzat jelent meg a szebbik nem divat repertoárjában is. Eltűntek a férfias modellek, s helyüket szinte nőiesre maszkírozott, a klasszikus férfiasságot teljességében mellőző modellek vették át. Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a divat világában a nemi szerepek teljesen felcserélődtek. Nőies férfiak és férfias – nemi jellegüket elvesztett – nők mutatják be a legújabb trendet. Hozzájuk próbálunk hasonlítani, ők jelentik most a példaképet.
Hiszem, hogy ez az irány nem helyes, s hogy csak rajtunk múlik a változás.
Mi nők, a férfias férfit szeretjük. Akire felnézünk, akit tisztelünk, aki férfiként jelenik meg és viselkedik. Aki mellett mi is nőnek érezhetjük magunkat.
Éppen ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy egy-egy jeles eseményen a férfi is kellően elegánsan és férfiasan jelenjen meg.
Divatházunk első emeletén egy külön, a férfiúi eleganciára specializálódott részleget alakítottunk ki. Ide azokat az urakat várjuk, akiknek fontos a megjelenésük, és akik szeretnének férfiasan és elegánsan megjelenni egy kiemelt eseményen.
Kínálatunkban egyszínű, és anyagában nyomott, kiváló minőségű öltönyök, hosszabb fazonú öltözetek, ingek, mellények és a hozzájuk illő nyakkendők széles kínálatával várjuk a férfiak minden korosztályát. Az örömapák számára klasszikus és modernebb fazonú alkalmi öltözeteket kínálunk rengeteg színben.
A felnőttek mellett immár a kisfiúknak is elegáns, jó minőségű és divatos öltönyöket kínálunk 86-176-os méretig. Igény szerint méretre igazítást és szabást is vállalunk.
Az Elizabeth Nardo Divatházban tetőtől-talpig az egész családot felöltöztetjük. Nálunk mindent egy helyen megtalál!
 

Az élet csodájaként emlegetik, s valóban az. Attól a pillanattól kezdve, hogy egy új élet megfogan, minden egyes szó és cselekedet befolyásolja a fejlődő magzat személyiségét. A születendő gyermek egy fehér lap, s a mi felelősségünk, hogy mit írunk rá.
Anyaként óriási feladat hárul ránk. Ha kislányunk születik, az első pillanattól kezdve nőként bánunk vele, nőnek neveljük. Rózsaszínbe, fodorba öltöztetjük és türelemre, szerénységre tanítjuk. A gyermek számára a szülei a minták későbbi életéhez, emberi kapcsolataihoz. Tőlünk tanulja el az együttműködés, a tolerancia, a szeretet kifejezésének lehetséges módjait. Amikor például azt látja, hogy édesapja tisztelettel és szeretettel bánik édesanyjával, számára evidencia lesz, hogy felnőttként majd egy hasonló szeretet-kapcsolatban találja meg a boldogságot. Szüleitől tanulja meg a konfliktuskezelés technikáit, a megbocsátást, de itt lát példát először az együttműködni tudásra és az érdekegyeztetésre is. Ha belegondolunk, hogy ezeknek a dolgoknak a tudása elengedhetetlen a boldog élet eléréséhez, rá kell jönnünk, hogy nincs ennél semmi fontosabb. Hiszen melyik szülő ne szeretné, hogy a gyermeke boldog ember legyen?
A kislányok rendszerint szeretnek szoknyába, díszes ruhába öltözni. Hagyjuk, hogy kiéljék ősi ösztöneiket, mert ez későbbi életük során nagyban befolyásolja majd ízlés és érzelemvilágukat. Szintén nagyon hasznos lehet, ha a lánygyermek már egészen fiatalon megismer minél több női karaktert. Először természetesen családon belül találkozik az édesanyját megtestesítő fiatal nő képével, és vele párhuzamosan az anya viselkedés mintájával. A kislányok szeretnek babázni, főzőcskézni, mellyel ösztönösen utánozzák édesanyjukat. A természet már ekkor elkezdi felkészíteni őket nőiségük totális megélésének, az anyaságnak a megélésére. A nagymama és az idősebb nőrokonok személyében érettebb, tapasztaltabb és bölcsebb nőképet ismer meg. A különböző életkorú nőrokonok mind-mind más női mintát adnak számára, s amikor felnő teljes képe lesz a női lét színességéről és teljességéről.
Lássuk el őket életkoruknak megfelelő feladattal akár a konyhában, vagy a házimunka bármely területén. Ne nyomjuk el bennük a természetes tanulási és érdeklődési késztetést, mert később azt vesszük majd észre, hogy már nincs kedvük semmihez.
Engedjük őket, hogy segíthessenek és biztassuk, erősítsük meg őket cselekedetük helyességében! A gyerekek imádnak alkotni, létrehozni valamit. Ne fosszuk meg őket ettől az örömtől! A kislánynak legyen kis kosárkája a bevásárlásokhoz, kis sodrófája a tésztagyúráshoz. Ahhoz, hogy felnőtt életében majd minden kétséget kizáróan tisztában legyen a női nem kihívásaival és szépségeivel, hagyjuk kibontakozni benne a nőiség ősi ösztönét!
Mivel mindennek hátterében egy kiegyensúlyozott párkapcsolat áll, a következő részben ezzel foglalkozunk!
 

Sokat beszéltünk már a nőiség teljességének megéléséről. A teljesség azonban elképzelhetetlen egy testi-lelki Társ nélkül. Társ nagybetűvel, akinek elmesélhetjük gondjainkat, megoszthatjuk vele örömünket, aki teljességében befogad minket életébe. Egy olyan személy, akit tisztelünk és aki viszont tisztel minket, és akivel azonos életcéljaink vannak.
Ő lesz gyermekeink apja, az a férfi, akire családi életünket építhetjük.
A női lét teljességének egy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat az alapja.
A párkapcsolat pedig olyan, mint egy virág. Rendszeresen gondozni, ápolni kell, hogy törődésünket szebbnél szebb bimbókkal és új hajtásokkal hálálja meg.
Kezdetben a férfi udvarolni jár a lányos házhoz. Némi idő eltelte után jön az eljegyzés, amit fél év egy év múlva a házasságkötés követ. A fészekrakást az együttélés, majd a családalapítás követi. A gyermeknevelés évei után a fiókák kirepülnek és jönnek az érett felnőtt évek. Az élet csodaszép ívet rajzol, melynek minden szakaszát meg kell élni.
Bizonyára már mindenkiben ott cseng a kérdés: Jó, jó de mit tegyek, hogy az én párkapcsolatom is kisegyensúlyozott legyen?
Magam is sokat foglalkozom a kérdéssel, így bátran ajánlom mindenki figyelmébe Gonda István és Illés Csilla: A szépség szimfóniája című nagyszerű könyvét. Olvassunk hiteles, tiszta forrásból a párkapcsolat rejtelmeiről. Bármit olvasunk, vagy hallunk, ne fogadjuk el feltétlenül! Gondolkodjunk a hallottakról, és ha néhány elemet hasznosítani tudunk saját életünk jobbá tételéhez már egy nagy lépést tettünk előre.
Nézzük meg, akár fel is írhatjuk egy lapra, mik a prioritások az életünkben. Munka, egészség, család. Számozzuk be őket a megfelelő sorrendbe, és egyértelművé válik, hogy mely dolog a legfontosabb, s mi az amit alárendelünk neki. Ugyanezt végeztessük el partnerünkkel is, és beszéljük meg a leírtakat. Sok későbbi konfliktus forrását kiaknázhatjuk ezzel a módszerrel.
Szintén nagyon fontos, hogy ne rögtön a másikban keressük a hibát. A világ egy tükör. Azt kapjuk, amit mi adunk. Tanuljunk meg mi adni először, s ezt ne azért tegyük, hogy kapjunk valamit! Készítsünk közös tervet a jövőről. Vázoljuk fel, hová szeretnénk eljutni öt, tíz vagy akár tizenöt év múlva. Beszélgessünk róla, ki hogyan képzeli a közös életet a későbbiekben. Fontos, hogy tudjuk honnan hová szeretnénk eljutni, mert csak így tudjuk támogatni egymást a célok elérésében. A mondás szerint: Semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.
Próbáljuk kideríteni, hogy mi az, amit a másik elvár tőlünk, s ugyanezt mi is mondjuk el neki. Persze mindehhez sok időre, türelemre és tapintatra van szükség, mert mint tudjuk a teremtés koronái nem szívesen nyílnak meg ilyen témában. Nem baj, ha nem egyszerre kapunk választ minden kérdésre, mert végül átfogó képünk lesz önmagunkról, partnerünkről, és kettőnk kapcsolatáról is. Így juthatunk el a belső harmónia állapotába, mely elengedhetetlen feltétele a tökéletes külső megjelenésnek. Így válik káprázatossá kisugárzásunk, így fog majd igazán öltöztetni minket a felvett ruha.
A stabil párkapcsolat alappillére a fentieken kívül, hogy tisztában legyünk vele, mire vágyik a férfi, akivel együtt élünk. A folytatásban erre a kérdéskörre keressük a választ.
 

A boldog kapcsolat alapja, hogy az egyik fél azt tudja nyújtani a másik számára, amire az igazán vágyik. A női lélek harmóniájához pedig a férfi boldoggá tételén keresztül vezet az út.
Egy boldog férfi mellett, mi is boldogok leszünk. Bizton állíthatom, hogy a női önmegvalósítás családon belül virágzik igazán, hiszen ebben a környezetben élhetjük ki ősi ösztöneinket.
A modern világ elnyomni igyekszik az ősi női nemi szerepeket, de a férfi lélek természeténél fogva a hagyományos nőként működni tudó nőre vágyik.
Arra, aki meleg és nyugodt családi fészket teremt számára. Olyan birodalmat, ahová a „csatamezőről” hazatérve nem kell újabb harcokat vívnia, ahol ő a vezér és ahol kiélheti irányítási és vezetői hajlamait. Ahol tisztelik és igénylik véleményét, ahol azt érzékeltetik vele, hogy nélküle egyes feladatok megoldhatatlanok.
A boldog férfinak alapvetően a következőre van szüksége: Olyan nőre, aki hozzá hasonló intelligenciával rendelkezik, szexuális harmóniára, hasonló temperamentumra, és egy testében-lelkében igazi nőre, aki nem hanyagolja el magát, és aki kellőképpen házias.
Nincs új a nap alatt, így ne gondoljuk, hogy a mai férfi nem olyan nőre vágyik, aki megállja a helyét a konyhában és a házimunkában. Ősi szerepek ezek, ne tiltakozzunk hát ellenük!
Sok férfi gondolja, hogy vannak női és férfi munkák. Kössünk egyezséget, hogy időnként ő is vegye ki a részét a feladatokból. Kellő tapintattal vegyük rá néhány dologra, amit nem szívesen végez. Egy okos nőnek mindig tudnia kell, hogy hogyan érheti el céljait a legkönnyebben. Ne vitázzunk minden apróságon, mert így hosszú távon nem nyerhetünk. A férfi vezérnek született, s azt kell éreznie, hogy az övé az utolsó szó. Szereti a kezében érezni a gyeplőt, s a nőnek nem szabad ettől megfosztania őt.
Amikor hazaér a munkából, ne zúdítsuk rögtön rá gondjainkat, mert könnyen előfordulhat, hogy rögtön megoldást fog adni rájuk, ami nekünk nem feltétlenül tetszik. A férfi alapvetően problémamegoldó alkat, a nőnek viszont sokszor csak arra van szüksége, hogy valaki meghallgassa. Ebben az esetben is a kommunikáció mindennek az alapja. Tisztázzuk, hogy csak hallgatóságára vágyunk, nem megoldásra.
A nő fészekrakó, gyermeket világra hozó természetéhez a férfi szabadságvágya társul. A
legtöbb férfinak van hobbyja. Ne akarjuk leszoktatni őket erről még akkor sem, ha ehhez nem a mi társaságunkat igényli. Egyezzünk meg, hogy mikor éli a saját hobbyját, s mikor megy a család közös kikapcsolódásra. Azzal, hogy mi mikor pihenhetünk, a következő fejezetben foglalkozunk. Higgyük el, hogy ha egy kis szabadságot aduk neki, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolat. Bízzunk benne, ez mindkét fél boldogságának a kulcsa.
A boldog és hűséges férfi szexuális téren is azt kapja, amire vágyik. Ne féljünk megbeszélni intim dolgainkat, hiszen életek mehetnek tönkre az őszinteség és a nyíltság hiányában. Figyeljünk oda a másikra, mert csak így tudunk örömet okozni neki. A szex ne legyen sem jutalom, sem megvonásával büntetőeszköz. Hogy ne kapjon visszautasítást, és a nő felnézzen rá – ennek hiányában nem működik az intimitás – a férfinak is sokat kell tennie.
Hogy mire vágyik a nő és mi a teendője a férfinak, a soron következő fejezetben foglalkozom.
Zárszóként egy remek idézetet kínálok nőtársaim figyelmébe:
„A szerelem olyan, mint a tenyérben tartott víz. Ha nyugalomban vagy, megmarad. Ha túlságosan összeszorítod a kezed, kifolyik belőle és elvész.”
 

18. RÉSZ: Mire vágyik a nő?

2010.03.01. 18:05

Rengeteg gondolat kavarog bennem, jószerivel könyvet lehetne írni arról, hogy mi az ami egy nőt igazán boldoggá tesz. A kulcsszó: érzelmi biztonság.
Mi nők érzékenyebbek vagyunk, mint a férfiak. Érzékenységünkből adódóan pedig állandó megerősítést, bizonyítást várunk életünk párjától, hogy még mindig ugyanúgy rajong értünk, mint kapcsolatunk elején. Biztonságra vágyunk. Arra, hogy tudjuk, a férfi számára csak mi létezünk, és fontosak vagyunk neki, szüksége van ránk.
Egy dolgot azonban tudnunk kell. Amikor megszületünk, szüleink feltétel nélküli szeretettel vesznek körül minket, s ez a vér szerinti kapcsolat egész életen át megmarad. Tenni persze ezért is kell, de természeténél fogva nem hasonlítható egymáshoz a szülő-gyerek, férfi-nő kapcsolat.
Utóbbi teremtett kapcsolat két ember között. S mint minden teremtményt, gondozni és ápolni kell. Minden nap építeni kell, éreztetni a másikkal, hogy ugyanolyan fontos számunkra, mint korábban. A nő számára ezek apró figyelmességek, nüansznyi jelek formájában nyilvánulhatnak meg. Egy bók, egy elismerés megújult energiával képes feltölteni a szebbik nemet. Éreztessük a másikkal, hogy figyelünk rá, hogy érdekel minket, mi történik vele. Néhány hete egy fiatal férfi járt a divatházban. Öltönypróba közben hívta fel telefonon a menyasszonya. A férfi mérhetetlen szeretettel és gyengédséggel beszélt kedvesével, biztosítva őt szeretetéről. A beszélgetés rövid, de eredményes volt. Mindkét fél újra megerősítést nyert. A férfi nem volt zavarban, nem érezte magát gyengének attól, hogy kimondja az érzéseit.
Szeretjük érezni, hogy nők vagyunk. Hogy előreengednek az ajtón, hogy gentlemanként bánnak velünk, tisztelnek minket.
Mindezért cserébe maradjunk azok a nők, akibe beleszeretett a férfi. Legyünk nőiesek, ugyanakkor érdekesek. Tudjunk megújulni a férfi számára, mert ez izgalomban tartja a kapcsolatot. Engedjük szabadjára fantáziánkat, merjünk játszani.
Törekedjünk rá, hogy minden nap valami apró figyelmességgel kifejezzük érzéseinket. Barátnőm férje a minap tankolni ment. Hazatérve, egy apró szív alakú csokoládét hozott feleségének a benzinkútról. Hát ez az, amire vágyunk.
Ne feledjük, hogy ahhoz, hogy elvárásaink megvalósuljanak a kapcsolatban, lehet hogy nekünk kell megtennünk az első lépést. Legyünk nyitottak a férfi felé. Ha például életünk párjának a horgászat a kedvenc időtöltése, lepjük meg egy horgász újsággal. Ha igényt tart rá, vegyünk részt vele a horgászaton, de akkor se sértődjünk meg, ha egyedül szeretne kikapcsolódni. Szervezzünk közös programokat, de néha egy külön töltött alkalom is igen jól jöhet. Adjuk finoman a másik tudtára, hogy mire vágyunk. Hogy hogyan kommunikáljunk eredményesen, a következő héten megtudhatják.
Legyünk kitartóak és türelmesek, mert ez az út vezet vágyaink teljesüléséhez.
 

Cikksorozatunk talán legizgalmasabb, s egyben legfontosabb fejezetéhez érkeztünk. Az eredményes kommunikáció minden emberi kapcsolat alapköve. Párkapcsolatok múlhatnak rajta, hogy a felek mennyire tudják megosztani a másikkal problémáikat, elvárásaikat.
Gyakran tapasztalom, hogy a kapcsolat elején, az affinitás tetőfokán mindkét fél a legjobbat igyekszik kihozni magából. Sokat beszélgetnek, odafigyelnek egymásra, szeretnének örömet szerezni a másiknak. Megtesznek olyan dolgokat is, amelyeket a későbbiekben talán már kevésbé.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a kapcsolat kezdetekor kerüljön szóba, hogy ki mit vár a másiktól. Ne szégyelljük elmondani elvárásainkat, akár le is írhatjuk őket. Beszélgessünk a jövőről alkotott elképzelésekről, arról, hogy kinek mire van szüksége. Az elvárásokat pedig a kezdetektől következetesen tartsuk és tartassuk is be. Talán egy kissé diplomatikusnak hat, de meggyőződésem, hogy egy kapcsolatban csak azok a dolgok maradnak meg hosszútávon, amelyekre az elejétől odafigyelünk.
Ügyeljünk rá, hogy csak olyan dolgokat tegyünk meg, amelyeket jószívvel teszünk, és amelyeket a későbbiekben is képesek vagyunk folytatni.
Legyünk őszinték partnerünkhöz, mert minden eltitkolt dologgal távolabb kerülünk egymástól. Mondjuk el, ha valami örömet okoz számunkra és azt is ha nem. Tartsuk szem előtt az ősi szabályt, miszerint csak olyan dolgot tegyünk meg a társunkkal, amely nekünk is jól esne. Legyünk tapintatosak! Kérdezzünk és várjunk türelemmel, amíg a férfi magától elmondja a vele történteket. Ne erőltessük a beszélgetést, helyette próbáljunk olyan légkört teremteni, ahol a másik szívesen megnyílik. A férfi lelki alkatánál fogva introvertáltabb (befelé fordulóbb), és sokan közülük nem tartják elég férfiasnak, ha problémáikról beszélnek. Biztassuk őket, hogy vágyaik, elképzeléseik és problémáik kimondásával kerülnek igazán közel hozzánk.
Egy jó kapcsolatban az elvárások kimondásával, össze lehet csiszolni az elképzeléseket. Ha tudjuk, hogy mit vár tőlünk a társunk és mi mit várunk el tőle, akkor tudunk közös pontokat keresni a közös jövő felépítéséhez.
Sokszor a téves információk nehezítik meg a párkapcsolatokat. Néhány hónapja egy fiatal pár járt nálunk az üzletben. Elmesélték, hogy hét éve együtt élnek, s mindketten úgy érezték, hogy a házasságkötés nem fontos a számukra. A fiatal nő áldott állapotba került, s ekkor a szülők kérésére megesküdtek. Elmondásuk szerint a család és a barátok jelenlétében hivatalosan kimondott eskü és az ünnep korábban ismeretlen dimenziókba emelte kettejük kapcsolatát. Amiről nem beszéltek, s azt hitték, hogy nem fontos most mégis azzá vált. A korábban ki nem mondott elvárások – hogy státusuk legyen a kapcsolatban – megvalósulásával érzékelhetővé vált számukra a kapcsolaton belüli kommunikáció fontossága. 

Sokat töprengtem, miként zárjam le tizenkét részes gondolatébresztő cikksorozatunkat. Bízom benne, hogy a célunkat elértük, és néhány kérdés tekintetében sikerült rávilágítanunk a boldogsághoz vezető útra. Nem volt más célunk, mint jelzőtáblákat kitenni az úton a helyes irányba. Mert helyes az, ami a legtöbb embernek jó. Jó nekünk és a környezetünkben élőknek is. Hogy elmondjuk azt, amit mindenki sejtett: hogy a női lét teljessége családban érhető el, s nincs ennél semmi fontosabb. Nőnek születtünk, így tudjuk csak beteljesíteni a nekünk szánt feladatot.
Sokat foglalkoztunk a női lét kihívásaival, s mindeközben egy különleges forgatókönyv íródott a szemünk előtt, melynél jobb befejezést keresve sem találhattunk volna. Írásaim csiszolásában egy fiatal újságírónő van segítségemre. Régóta ismerjük egymást, sokat beszélgetünk a témák megjelölésekor és kialakításakor.
Az ő történetével búcsúzom.
A fiatal nő hosszú évek óta él boldog párkapcsolatban a kiválasztott férfival. Néhány éve közös otthont vásároltak maguknak. A férfi családjában az volt a szokás, hogy a család házában együtt éltek a generációk. A ház mára szinte kiüresedett, így a férfi ragaszkodik hozzá, hogy tovább ápolja a családi hagyományokat és - a több generáció óta a családja birtokában lévő - házban nevelje fel majdani gyermekeit, továbbadva így az örökséget.
A nő családjában ez nem volt szokás, így őt nem ebben a gondolkodásmódban nevelték fel. Fiatal barátnőm így érthető módon komoly válságba került, hiszen két ellentétes nézettel találta szemben magát. Sokat vívódott, hogy családja vagy a társa elvárásainak feleljen-e meg? A cikksorozat születése közben sokat beszélgettünk a férfi-nő kapcsolatokról, a női létről és a boldogsághoz vezető útról. Közösen írtuk le a két előtte álló út előnyeit és hátrányait, közös életük jövőjéről alkotott elképzeléseiket.
Hetek múlásával az aggodalom jelei eltűntek arcáról, és békét, kiegyensúlyozottságot kezdett sugározni. A minap mesélte el, hogy ez a közös munka és mindaz, amiről beszélgettünk sokat segített neki. Megértette és elfogadta az élet számára felkínált lehetőségét a boldogság eléréséhez. Rádöbbent, hogy mindaz, ami ellen eddig ágállt, ugyanaz amit ő is szeretne. Rájött, hogy bár a családja a legjobbat szeretné számára, meg kell értetnie velük, hogy a boldogságot mindenkinek magának kell elérnie. Nem másoknak, hanem elsősorban saját magunknak kell megfelelnünk. Hogy szemben a divatos és hangzatos „én vagyok az első és az utolsó is” szlogennel, a valódi érték olyan, mint az igazgyöngy. Elrejtve a tenger mélyén található és nagyon erősen figyelni kell, hogy észrevegyük. De ha észrevesszük, többé soha nem tudjuk elfeledni szépségét és mindig arra vágyunk, hogy csodálhassuk.
Ezekkel a gondolatokkal búcsúzom most Önöktől abban bízva, hogy weboldalunkon hamarosan induló fórum rovatunkban rendszeresen beszélgethetünk majd hasonló témákról. Osszuk meg egymással tapasztalatainkat és gondolatainkat!

Szeretettel is bizalommal várok minden kedves érdeklődőt a www.elizabethnardo.hu vagy a www.StylingForYou.hu oldalon.

Üdvözlettel: Elizabeth Nardo
 

süti beállítások módosítása